top of page

23 June 2023

Graduation Research

Synchroon

Utrecht

Afstudeeronderzoek: Ontwerpprincipes voor de transformatie van een naoorlogse wijk naar een succesvolle sociaal duurzame wijk

Een aantrekkelijke stad is een ongedeelde stad waar iedereen met plezier woont en leeft. Synchroon heeft een sterke, maatschappelijk drive en wil daar graag aan bijdragen. Daarom investeren wij risicodragend in wijken en buurten en combineren we op die manier ziel en zakelijkheid. Onze wijk- en buurtaanpak noemen we bij Synchroon Buurtleven!  Succesvolle wijk- en buurtontwikkeling, voor een beter Buurtleven!, is een combinatie van sociale en fysieke ingrepen.

Voor de fysieke ingrepen in Buurtleven! laten we ons inspireren door de Deense architect Jan Gehl die ontwerpt vanuit menselijk gedrag in een stedelijke omgeving. Hij zet vooral in op meer levendigheid, veiligheid, duurzaamheid/veerkracht en gezondheid. Gehl zelf is weer geïnspireerd door Jane Jacobs “The Death and Life of Great American Cities” De grondlegger van mensgerichte stedelijke ontwikkeling en de menselijke schaal.

Synchroon wil nog beter worden in het ontwerpen van wijk en buurten waar mensen gelukkig met elkaar samen wonen. Daarom zoekt Synchroon een afstudeerder die zich in een periode van 6 maanden verdiept in onder andere de volgende vragen:

Wat zijn Ontwerpprincipes voor de transformatie van een naoorlogse wijk naar een succesvolle sociaal duurzame wijk?

Hierbij kijken we gericht naar de na-oorlogse wijken uit de jaren 50, 60 en 70.

  1. Wat is een sociaal duurzame wijk?

  2. Wat bevorderd de sociale cohesie in de gemengde wijk en tussen de bestaande en nieuwe bewoners?

  3. Wat is de rol van het stedenbouwkundige ontwerp en architectonische ontwerp daarin?

  4. Welke principes liggen daarachter?

  5. Hoe kunnen ruimtelijke opgaven zoals woningbouw, voorzieningen, mobiliteit, energie en klimaat een bijdrage leven aan een sociaal duurzame wijk?

  6. Wat zijn goede voorbeelden?

  7. Wat moet je vooral wel en wat vooral niet doen?

Uiteraard werken we samen met jou de opzet van je afstudeeronderzoek uit, zodat deze ook goed aansluit bij jouw interesses en drive. Meer informatie over onze aanpak kun je vinden op www.onsbuurtleven.nl.

Waar kom je te werken?

Bij Synchroon worden wij gedreven door het maken van mooie gebouwen en gebieden in en bij de stad waarbij zingeving, gebruik en schoonheid elkaar tot in detail versterken. Gebouwen en gebieden die op positieve wijze impact hebben op mens, natuur en maatschappij en écht het verschil maken.

Met onze creativiteit, kennis en kunde creëren wij mooie gebouwen en omgevingen die een blijvende waarde hebben voor de stad. Waarbij zingeving, gebruik en schoonheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Tijdens je afstudeeronderzoek kan je bij ons op kantoor in Utrecht werken. Wij bieden je tijdens je afstuderen begeleiding aan door onze professionals én je hebt één vaste begeleider. Ook meedenken bij concrete projecten kan onderdeel zijn van de afstudeer ervaring. Daarnaast bieden wij je een stagevergoeding.

Kortom een mooie kans om een kijkje in de keuken te krijgen bij een maatschappelijk betrokken gebiedsontwikkelaar die graag het verschil maakt.

Interesse?!

Spreekt dit een afstudeeronderzoek je aan? Heb je ideeën hoe dit onderzoek op te pakken? Laat het ons dan weten. De afstudeerplek is per september 2023 beschikbaar. Voor vragen of het sturen van je motivatie en cv kan je contact opnemen met Jantien van den Berg (j.vandenberg@synchroon.nl of 06-50637945). We gaan graag nu al in gesprek met je!


bottom of page